Serotonin hormonu, diğer bir adıyla 'mutluluk hormonu', ruh halini oldukça etkileyen bir hormon çeşididir. Günümüzde yapılan araştırmalara göre, depresyon, migren, obezite, hiperaktivite ve insülin direnci gibi rahatsızlıkların temelinde serotonin hormonu bulunmaktadır. Serotonin, cinsel isteği, beden ısısını, uykuyu, iştahı ve ruhsal hali düzenleme etkisi olan bir hormondur. Serotonin hormonunun düşük olması, sinirlilik, huzursuzluk ve depresif ruh hali gibi birçok değişime sebep olur. Bu hormon, mide ve bağırsağa bağlı kas sisteminin hareketini sağlar, ağrı hissini düzenler ve kişinin dinlendirici bir uyku uyumasına yardımcı olur. Serotonin hormonunun düşük olması, kişinin huzurunu, keyfini, yaşam kalitesini ve ruh halini olumsuz bir şekilde etkiler. Vücutta bulunan serotonin hormonu miktarı, vücuttaki bazı hormonları da etkileyebilir. Örneğin, kadınlarda salgılanan östrojen hormonunda artış olması, serotonin hormonunun artmasına, östrojen hormonunun düşük olması ise serotonin hormonunun azalmasına neden olur. Beyinde serotonin hormonunun normalden düşük olması 'Endojen Depresyona' sebep olabilir. Ayrıca iştah değişikliklerinde etkili olarak obezite, bulimia nevroza ya da anoreksiya olarak adlandırılan yeme bozukluklarının ortaya çıkmasına yol açabilir. Serotonin hormonunun düzensizliği ve eksikliği birçok hastalığın meydana gelmesine neden olabilir. Serotonin Eksikliğinde Görülen BelirtilerSerotonin eksikliğinde aşağıdaki belirtiler görülebilir:
Serotonin Eksikliğine Karşı Alınabilecek ÖnlemlerSerotonin eksikliğini önlemek ve bu hormonun seviyesini artırmak için aşağıdaki öneriler dikkate alınabilir:
Serotonin hormonu, genel sağlık ve iyi bir ruh hali için kritik bir role sahiptir. Bu nedenle, belirtiler fark edildiğinde bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir. |
ben 1 yıldır depresyon tedavisi görüyorum .3 gündür iştahsızlık halsizlik mutsuzluk zevk almama gibi durumdayım sizden yardımcı olmanızı istiyorum şimdiden tşk ediyorum
Cevap yazMerhaba Zehra Dedeoğlu,
Yaşadığınız durumlar depresyon tedavisinin bir parçası olabilir. Bu belirtileri tedavinizi yürüten doktorunuzla paylaşmak önemlidir. Doktorunuz size en uygun yöntemleri önerecektir. Ayrıca, kendinize zaman tanımanız, sevdiklerinizle vakit geçirmeniz ve ufak da olsa keyif aldığınız aktivitelerle meşgul olmanız faydalı olabilir. Geçmiş olsun dileklerimle.
Sevgiler,
Geçmiş olsun Zehra Hanım. Serotonin eksikliği depresyon ve ruhsal hastalıklara yol açabilir. Tedavi için ise terapi ve ilacın beraber kullanımıyla daha iyi sonuçlar alınabilir. Bunun dışında size önerim kendinizi sosyal ortamlardan uzak tutmamanız. Beyniniz her ne kadar istese de kendinizi dışarı atın. Hobiler edinmeye çalışın ve onlarla oyalanın.