{ "title": "Serotonin Hormonu Nedir", "image": "https://www.serotonin.gen.tr/images/serotonin-hormonu-nedir.jpg", "date": "21.01.2024 21:41:11", "author": "Tuz", "article": [ { "article": "
Serotonin hormonu, '\"mutluluk hormonu'\" olarak adlandırılan ve ruh halini oldukça etkileyebilen bir hormon türüdür. Günümüzde yapılan birçok çalışmaya göre, migren, depresyon, obezite, insülin, hiperaktivite gibi birtakım rahatsızlıkların temelini serotonin hormonu oluşturmaktadır.

Serotonin hormonu, uykuyu, cinsel isteği, ruhsal hali ve iştahı düzenleme etkisi olan bir hormondur. Serotonin miktarının düşük olması, huzursuzluk, sinir, depresif ruh hali gibi birçok değişime yol açar. Bu hormon bağırsak ve mideye bağlı kas sisteminin hareketini sağlar, ağrı hissini düzenler ve kişiyi dinlendiren bir uyku uyumasında yardımcı olur. Serotonin hormonun düşük olması ise kişinin keyfini, huzurunu, kalitesini ve ruh halini olumsuz yönde etkiler.

Vücutta bulunan serotonin hormonunun oranını, vücuttaki bazı hormonlarda etkileyebilmektedir. Mesela bayanların vücudunda salgılan östrojen hormonunda artış yaşanması, serotonin hormonunda da bir artışa yol açar. Tam tersi östrojen hormonun düşük seyrettiği dönemlerde serotonin hormonunda da düşüş yaşanabilir. Bu nedenle de kan damarlarında büyük oranda genişleme yaşanır ve özellikle adet dönemlerinde kadınlar migrene maruz kalabilir.

Beyinde serotonin hormonun normalden düşük olması 'endrojen depresyona' neden olabilir. Ayrıca iştahta birtakım değişikliklerin yaşanmasında etkili olarak obezite, anoreksiya ya da bulimia nevroza olarak adlandırılan yeme ile alakalı bozuklukların açığa çıkmasına yol açabilir. Yine bu hormon uyku bozukluklarında etkili bir rol oynamaktadır. Migren nöbeti geçiren kişilerin vücudunda başlangıçta serotonin düzeyi artmakta, nöbet atlatıldıktan sonra bu düzey düşmektedir. Yine bir araştırmaya göre kalp krizine maruz kalan kişilerin depresif olduğu ve bu hastaların idrarlarından daha fazla oranda serotonin atıldığı fark edilmiştir.

Serotonin Hormonunu Düşüren Faktörler
Vücutta serotonin yüksekse ya da yeterli oranlarda ise kişinin morali ve keyfi daha yüksek olur. Kişinin ruh sağlığı iyidir, enerjisi artmış ve uyku düzeni mükemmeldir. Vücudu birçok yönde etkileyen serotonin hormonunun düzensizliği nedeni ile yaşanabilecek farklı hastalıklar ortaya çıkabilir.

Serotonin Hormonuna Bağlı Hastalıklar

Obezite: Serotoninin vücutta düşük olması, iştahın artmasına neden olur ve kişi kilo aldıkça serotonin miktarı iyice azalır.

Depresyon: Depresyon sorununda serotonin hormonu oldukça önemli bir rol oynar. Vücutta serotonin dengesini sağlayabilmek için doktorlar antidepresan içeren ilaçlar reçete edebilir.

Migren: Migren rahatsızlığında serotonin hormonu beyin hücrelerine geçerek, ufak atardamarların daralmasına yol açar. Bazı alanlarda gerçekleşen bu etki migren şikâyetlerine neden olur. Daha sonra beyin ve plazmadaki serotonin oranında birdenbire bir düşüş yaşanır ve damarlarda, kafatasına ait dokularda, beyni saran zarlarda gevşeme ve genişleme oluşur. Serotonin hormonunda azalma yaşanması ile baş ağrıları açığa çıkar.

Uyku Bozuklukları: Serotonin hormonunda azalma uyku bozukluklarına yol açmaktadır.
" } ] }