{ "title": "Serotonin Etkileri Neler", "image": "https://www.serotonin.gen.tr/images/serotonin-etkileri-neler.jpg", "date": "20.01.2024 08:32:46", "author": "Bedihe", "article": [ { "article": "
İnsan beyninde, birçok değişik nörotransmiter tipleri mevcuttur ve serotonin sadece bir tanesidir. Tüm bu nörotransmiterlerin spesifik rol ve fonksiyonları vardır ve bazıları mental fonksiyonlardan sorumludur. Dopamin, norpinefrin ve serotonin bunlardan sadece birkaçıdır.

Serotonin, öğrenme, ruh hali, uyku ve damar büzülmesi konularında önemli roller oynar. Uzmanlar, serotoninin, anksiyete, migren, kusma ve iştah ile de ilgili olduğunu söylüyorlar.

Serotoninin birden fazla fonksiyonu olduğu tespit edilmiştir ve serotonin tarafından kontrol edilen önemli fonksiyonlardan bazıları, uyku, beden ısısı düzenlemesi, cinsel davranışlar, iştah, öğrenme, hafıza, endokrinal fonksiyonlar, anksiyete, depresyon, kas fonksiyonları ve kardiyovasküler fonksiyonlardır. Çalışmalar, depresyon sorunu yaşayan insanlardan alınmış beyin-omurilik sıvısı ve beyin zarı örneklerinin azalmış serotonin metabolitleri taşıdığını göstermektedir.

Beyin kökünün orta yolunun derinliklerinde yer alan nöronlarda bulunan serotonin doğrudan ve dolaylı yollarla birçok beyin fonksiyonlarıyla etkileşim içindedir. Beynin dışında, serotonin endokrin sistem, kalp ve kas fonksiyonuna etki eder.

Serotoninin duygusal algıda etkili olduğu bulunmuştur. Bu gerçek, otizm ile ilgili semptom ve bulgularla desteklenmiştir. Otistik çocuklar, gereğinden fazla serotonin salgılarlar, ama beyinleri fazla hormonu hem sentezleyemez hem de doğru yerde işlemesini sağlayamaz.

Tıbbi araştırmalar, erkek vakaların kadınlara oranla, beyinleri %50 oranında daha fazla serotonin salgıladığını göstermiştir, bu da onların sık yaşadığı mental durum sorunlarını açıklar. Aynı zamanda, kadınların serotonin düzeyleri, onların, mensturasyon, doğum ve menopoz gibi özel durumlarından etkilenmektedir." } ] }