{ "title": "Mutluluk Hormonu Serotonin", "image": "https://www.serotonin.gen.tr/images/mutluluk-hormonu-serotonin.jpg", "date": "20.01.2024 17:02:46", "author": "bayram sarı", "article": [ { "article": "Mutluluk Hormonu Serotonin, Serotonin bir nörotransmitterdir. Yani sinir hücreleri arasında elektrik sinyallerini taşımakla mükelleftir. Serotonin beyinde salgılanır ve vücudun belli bölgelerinde sentezlenir. Genelde merkezi sinir sisteminde ve mide-bağırsak kanalında yer alır. Merkezi sinir sistemindeki serotonin uykuyu, ruh halini, öğrenmeyi, iştahı, hafızayı, cinsel ve sosyal davranışları düzenlemede yardımcı olur. Mide-bağırsak kanalındaki serotonin ise sindirimi düzenlemekle yükümlüdür.

Toplumda yaygın olarak kullanılan antidepresan ve anti-anksiyete ilaçlarının çoğu serotonin düzeyini etkiler. Bu ilaçlar sentezlenen serotoninin hücreleri tarafından tekrar absorbe edilmesini bloke ederek, serotonin seviyesini yükseltmektedir.

Serotonin ve Depresyon

Araştırmacıların birçoğu serotonin seviyesindeki dengesizliklerin ruh hâlini etkileyip, depresyona neden olduğu tezini savunmaktadır. Serotonin eksikliği üç nedenle oluşabilir: reseptör bölgelerinin yetersiz olması, beyin hücrelerinde üretimin az olması ya da serotonin elde etmek için kullanılan triptofan maddesindeki eksiklik. Bu üç biyokimyasal bozukluktan biri ortaya çıktığında, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete bozukluğu panik ve asabiyete sebep olabilir.

Serotonin ve Uyku

21. Yüzyılda olmamıza karşın, uyku net olarak anlaşılabilmiş değil. Fakat serotonin hormonu muhakkak uyku döngüsünde önemli bir yere sahiptir. Serotoninin yüksek seviyeleri uyanıklık, düşük seviyeleri uyku ile ilişkili. Melatonin ile beraber, serotonin sirkadiyen saati kontrol eder ve gün ışığından etkilenir. Gün ışığı vasıtasıyla serotonin seviyesi yükselirken, melatonin azalmaktadır.

Serotonin Doğal Yollarla Nasıl Arttırılır?

Serotonin ruh hâlinin dengelenmesinde, uyku döngüsünde ve zihnin odaklanmasında önemli yere sahiptir. Serotoninin düşük seviyeleri depresyona, aksiyeteye, obsesif-kompulsif davranışlara ve insomniyaya sebep olabilir. Bundan dolayı serotonin düzeyini yüksek olmasına özen gösterilmelidir. Dengesiz ve yetersiz beslenme, kafein kullanımı, egzersiz yapmama, alkol kullanımı, yapay tatlandırıcılar, diyet yapma ve stres vücudun serotonin sentezlemesinde aksamaya sebebiyet verir.
" } ] }